Select Page

Kino klub Liburnija-film Rijeka, priredila je 27. KVARNERSKU REVIJU AMATERSKOG FILMA  tredicionalni KRAF. Za projekciju pristiglo je 52 ostvarenja neprofesijskog filma iz kino-video klubova iz Osijeka, Zagreba, Požege, Križevaca, Orašja i Rijeke.
Ocijenjivacki sud u sastavu:
gosp. ALDO PAQUOLA – filmski kritičar i publicist
gosp. ŽELJKO FRANKIĆ – dipl. ing
gosp. BRANKO GRZETIĆ – dipl. ing.
gosp. ERVIN DEBEUC – filmski i TV snimatelj
Izabrali su za projekciju 25 filmova.
1.Zlatna diploma u experimentalnom žanru dodijeljena je Vladimiru Peteku, Favit Multivision Zagreb, za dijelo “Mitovi”
2.Zlatna diploma u žanru igranog filma dodijeljena je Andreji Gnjato, kino klub “Liburnija-film” Rijeka, za ostvarenje “Rew – Play/Stop – Ffw”
3.Srebrna diploma u igrano-experimentalnom žanru dodijeljena je Vjeranu Blaškoviću, GFR film-video Požega, za film “BioCyborg”
4.Srebrna diploma u Horror žanru, Dodijeljena je Karolini Kirinčić, kino klub “Liburnija-film” Rijeka za ostvarenje “Nokturno”
5.Brončana diploma u experimentalnom žanru dodijeljena je Marku Frankoviću i Zoranu Ventinu, kino klub “Liburnija-film” Rijeka, za djelo “Plavo”
6.Specijalna nagrada za kameru dodijeljena je Zoranu Ventinu, kino klub “Liburnija-film” Rijeka, posebno za film “Sentimental Journey”
7.Specijalna nagrada za animirani film dodijeljena je učenicima kino kluba “4T”

Obrazloženja:

“Mitovi” Iako neki kritičari ovaj film uvrštavaju u animacijski žanr, naročito zbog korištenja video trikova, ovaj sud je bio mišljenja da je veteran hrvatskog filma Vladimir Petek stvorio cisti experimentalni žanr, vješto koristeći upečatljivu intervenciju neobičnog likovnog izraza u dijelu profesionalnog
slikarstva.
Andrea Gnjato znalački je koristila u svojoj priči “Rew – Play/Stop – Ffw” inserte iz poznatog filma “Casablanca” u odnosu na modernu, urbanu kulturu današnje mladeži.
U videu “BioCyborg” autor Vjeran Blašković stvara atmosferu znanstveno fantastične priče o borbi protiv AIDSA . On duhovito, vizuelno dotjeranim prizorima, upučuje poruku: ne dolazite na ovaj planet.
U ostvarenju “Plavo” Zoran Ventin i Marko Franković daju poetsko stvaralački pristup inače konvencionalnoj temi mora.
Posebna nagrada za animaciju klubu “4T” škole “Kozala” data je crtanim flmovima “Svijet tišine” i “Dar životu” Crtani film je zanemaren, i pojavu animiranih filmova kod najmlađih trebalo je nagraditi, posebno izbor motiva i neobični likovni izraz.
Nagrada Zoranu Ventinu data je za besprijekornu i senzibilnu kameru koju je pokazao u filmovima “Plavo”, “Sentimental journey”, “Opet zajedno”, i “Rew-Play/Stop-Ffw”.